Korisne informacije

 

Smještaj Velikog Trgovišća, zemljopisna i prometna obilježja

Općina Veliko Trgovišće sa istoimenim sjedištem, smještena je u jugozapadnom rubu Krapinsko-zagorske županije na granici prema Zagrebačkoj županiji u neposrednoj blizini Grada Zagreba od kojega je udaljena svega tridesetak kilometara. Prostire se na površini od 46,65 km2, što iznosi 3,81% ukupne površine Županije.

U njenoj blizini, dolinom rijeke Krapine, od ćije se desne obale prema zapadu prostire Opčina Veliko Trgovišće, prolaze važni državni prometni koridori.

Nešto istoćnije od prostora Općine prolazi auto-cesta Zagreb-Macelj (E-59) u sastavu međudržavnog prometnog Phyrnskog koridora. Istim prostorom, dolinom rijeke Krapine prolazi trasa bivše “zagorske magistrale”, danas županijske ceste (Ž-2196).
Odvajajući se od čvorišta “Gubaševo” prostorom Općine, dolinom potoka Horvatska prolazi državna cesta Gubaševo-Kumrovec (D-205). Ova je prometnica vrlo značajna za unutaropćinski prometni sustav.

Osim navedenih bitnih cestovnih prometnica, za prometnu poziciju Općine u odnosu na širi prostor, važna je i željeznička pruga koja vodi od Zagreba prema Krapini i Varaždinu.

Opći podaci:

Površina: 46,65 km2

Broj stanovnika:
4.945 (2011.g.)

Broj domaćinstava:
1.468 (2011.g.)

Prosječna gustoća naseljenosti:
106,00 st/km2

Naselja:
Bezavina, Domahovo, Družilovec, Dubrovčan, Jezero Klanječko, Jalšje, Mrzlo Polje, Požarkovec, Ravnice, Strmec, Turnišće Klanječko, Veliko Trgovišće, Vižovlje, Velika Erpenja, Vilanci i Zelengaj