Kulturna baština

 

Župni dvor i župna crkva Blažene Djevice Marije Žalosne

Župni dvor u Velikom Trgovišću sagrađen je 1842. godine, a župna crkva Blažene Djevice Marije Žalosne izgrađena je 1876. godine. Crkva je jednobrodna sa zvonikom nad ulazom, galerijom i orguljama. Bogato je uređena i namještena dobrotom mještana i donatora iz šire i dalje okolice.

Crkva Svetog Jurja na Jezeru

Crkva Svetog Jurja na Jezeru je stara župna crkva i najstarija crkva našega kraja. Doba izgradnje nije poznato, a pretpostavlja se da postoji od četrnaestog ili, najkasnije, početka petnaestog stoljeća. Prvi poznati datum zabilježen je 1437. godine, prilikom dolaska novog župnika. Nad ulazom u crkvu uklesana je brojka 1622, pa je vjerojatno da je crkva prije toga vremena bila drvene građe.

Tu su se također već 1700. godine, školovala djeca, a prvi školnik spominje se 1737. godine. U 17. i 18. stoljeću bilo je tu središte crkvenog i društvenog života. Zato je Sveti Juraj i danas ostao zaštitnik Općine Veliko Trgovišće. Danas je crkva Svetog Jurja jednobrodna građevina sa trostranim svetištem te elementima baroka. Nad ulazom je pučki oslikana zidna slika sv. Jurja na konju, autora Josipa Kovačičeka.

Crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji

Župna crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji sagrađena je 1650. godine, a brojčani zapisi o stanovništvu župe postoje od 1808. godine.

Danas uz crkvu možemo vidjeti i skulpturu Ive Kerdića “Hrvatskoj majci”, kao i grobnicu Justine Mihanović Petropoljske, majke pjesnika Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne. 1842. godine uz crkvu je stajala i pućka škola, prva u ovome dijelu Hrvatskog Zagorja.

Kapela Blažene Djevice Marije
na Strmcu

Drvena kapela Blažene Djevice Marije na Strmcu bila je također nepoznatog datuma, a ozidana je 1772. godine. U ovoj kapeli nalazi se kip Majke Božje Sniježne star oko 525. godine. Zidovi lađe i svod nad svetištem su zaobljeni.

U najboljim danima, zidovi oko glavnog i pobočnih oltara vili su oslikani gotičkim muralima, a stropovi sa evanđelistima. Nakon udara groma 1872. godine, crkva je popravljena i skromnije uređena. Oltar i kipovi svetaca imaju elemente baroka i gotike.

Spomen škola “dr. Franjo Tuđman”

– otvorena je za posjete:
utorak – nedjelja – 16.00 – 19.00 sati

– za grupne posjete najave g. Antunu Prekratu na broj 098 794 707

Rodna kuća dr. Franje Tuđmana

– otvorena je za posjete:
utorak – nedjelja – 12.00 – 15.00 sati

– za grupne posjete najave g. Antunu Prekratu na broj 098 794 707

Zaštićeni spomenici kulture:

Crkva Svetoga Jurja na Jezeru – Družilovec

Kurija Erdody – Dubrovčan

Spomenik NOB-u – Jalšje

Spomenik NOB-u – Ravnice

Crkva Sveta Tri kralja – Velika Erpenja

Javna skulptura “Hrvatskoj majci” (I.Kerdić) – Velika Erpenja

Spomenik NOB-u – Velika Erpenja

Crkva MB od sedam žalosti – Veliko Trgovišće

Kapelica (na groblju) – Veliko Trgovišće

Spomen škola dr. Franjo Tuđman – Veliko Trgovišće

Zgrada željezničkog kolodvora – Veliko Trgovišće

Zgrada Općine Veliko Trgovišće – Veliko Trgovišće

Kurija župnog dvora – Veliko Trgovišće

Rodna kuća dr. Franje Tuđmana – Veliko Trgovišće

Spomenik NOB-u – Veliko Trgovišće

Crkva MB Strmečke – Vižovlje

Pil Trpećeg Isusa – Vižovlje

Dvorac Galjuf – Vižovlje

Park dvorca Galjuf – Vižovlje

KUD Sloga

Kud “Sloga” osnovan je 1985.godine. Kroz razdobllje od 23 godine, KUD je učestvovao na mnogim manifestacijama njegujući kulturnu baštinu Hrvatske. Mnogo uloženog truda rezultiralo je mnogim nastupima u domovini i inozemstvu.

Od značajnijih nastupa izdvajaju 31. Vinkovačke jeseni, Perlice Europe u Osijeku, Šibenski festival djeteta, otvaranje Zagrebačkog velesajma, nastupe u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski te kazalištu “Komedija” u Zagrebu. 2007. godine KUD je gostovao u Kusil Shato, francuska pokrajina Len, dok je kroz povijest svog djelovanja gostovao u mnogim europskim državama. Voditelj KUD-a “Sloga” je gosp. Božidar Licht.

Spomenici kulture

Pil kod Vižovlja

Kip trpećeg Isusa – Vižovlje

Zgrada kolodvora u Velikom Trgovišću

Dvorac Galjuf kod Vižovlja