O našoj općini

 

Veliko Trgovišće kroz povijest

Mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te sespominje prvi put u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga su tu bili posjedi grofova Erdödy iz Novih Dvora Klanječkih, od Domahova, preko Družilovca do Erpenje, gdje je i obitavalo najviše žitelja. Stoga i ne čudi da je većinu crkvi na tom Području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno kod crkve Sv. Tri Kralja u Erpenji osnovana je i najstarija škola na ondašnjem Balkanu.

Postanak mjesta Veliko Trgovišće veže se uz izgradnju ceste, kasnije i željezničke pruge, a prije toga kao središte spominje se mjesto Jezero, gdje je na dominantnom položaju sagrađena crkva Sv. Jurja na kojoj nalazimo iznad portala uklesanu godinu 1622. Tu su se također već 1700. godine, školovala djeca, a prvi školnik spominje se 1737. godine. U 17. i 18. stoljeću bilo je tu središte crkvenog i društvenog života.

Sveti Juraj je zaštitnik Općine Veliko Trgovišće.

Župna crkva Sv. Tri Kralja u Velikoj Erpenji sagrađena je 1650. godine, a kapela Majke Božje na Strmcu naslijedila je 1772. godine drvenu kapelu na istome mjestu. U toj kapeli nalazi se kip Majke Božje Sniježne star oko 525. godine.

Župni dvor u Velikom Trgovišću sagrađen je 1842. godine, a župna crkva u Velikom Trgovišću izgrađena je 1876. godine. Godine 1889. počela je izgradnja škole koja je izgrađena 1891., a nešto kasnije sagrađena je i općinska zgrada.

Veliko Trgovišće je smješteno na raskrižju putova uz željezničku prugu kojoj je gravitiralo šire područje od Domahova, Strmca, Klanjca, Tuhlja i Krapinskih Toplica. Veliko Trgovišće se početkom 19. stoljeća ubrzo razvija i pred II svjetski rat ima tri privatna trgovačka i izvozna poduzeća (purani iz Velikog Trgovišća bili su na najvišoj cijeni i na engleskom dvoru), veterinara i liječnika u lijepim vilama i nekoliko gostionica za odmor “foringaša” i putnika – prolaznika. Razvija se i bogati javni i društveni život. Godine 1932. osniva se vatrogasno društvo, 1936. nogometni klub te djeluju dvije glazbe s puhačkim instrumentima i nekoliko tamburaških sastava.

Trgovina i promet okosnica su razvoja mjesta i nakon II svjetskog rata. Do 1969. postoji općina Veliko Trgovišće, koja je postojala još i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. No, uspostavljanjem općinskog sjedišta u Zaboku trgovina seli u Zabok, a u Velikom Trgovišću razvija se ljevaonica i rafinerija sekundarnog aluminija “Kovina”, koja kao zagađivač odbija namjernike da ovdje grade svoje kuće, pa se mjesta u zaleđu brže razvijaju.

Općina danas

Na samom ulazu u mjesto stručno je i s mjerom uređena (obnovljena) i rodna kuća predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. U Općinskom središtu ima preduvjeta za izgradnju gospodarskih objekata u kojima će se zaposliti veći broj djelatnika. Obnovljena Spomen škola “dr. Franjo Tuđman” otvorena je 15. 05. 2008. g. Otvorio ju je dr. Ivo Sanader povodom obilježavanja 86. obljetnice rođenja pvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Školu je obnovila Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, uz mnoštvo donatora. U Spomen školi će osim memorijalnog dijela biti galerija slika, te knjižnica i čitaonica. Tvornica konfekcije “Heruc” iz Zagreba od 1995. uspješno realizira svoj program, gdje je danas zaposlen određeni broj žitelja Općine.

Kao predvorje turističkog Zagorja, Veliko Trgovišće želi promijeniti svoj izgled, očuvati prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a kao rodno mjesto prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana isticati se primjenom demokratskih načela života i rada.