Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

O našoj općini

Veliko Trgovišće kroz povijest

Mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te se prvi put spominje u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga ovdje su bili posjedi grofova Erdödy iz Novih Dvora Klanječkih – od Domahova, preko Družilovca do Erpenje, gdje je i obitavalo najviše žitelja. Stoga i ne čudi da je većinu crkava na tom području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno za crkvu Sv. Tri Kralja u Erpenji pokraj koje je osnovana i najstarija škola na ondašnjem Balkanu.

Postanak mjesta Veliko Trgovišće veže se uz izgradnju ceste, kasnije i željezničke pruge. Prije toga kao središte se spominje mjesto Jezero, gdje je na dominantnom položaju sagrađena crkva sv. Jurja na kojoj iznad portala nalazimo uklesanu godinu 1622. Tu su se također već 1700. godine školovala djeca, a prvi školnik datira iz 1737. godine. U 17. i 18. stoljeću bilo je tu središte crkvenoga i društvenog života.

Sveti Juraj je zaštitnik Općine Veliko Trgovišće.

Župna crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji sagrađena je 1650. godine, a kapela Majke Božje na Strmcu naslijedila je 1772. godine drvenu kapelu na istome mjestu. U toj se kapeli nalazi kip Majke Božje Snježne iz oko 525. godine.
Župni dvor u Velikom Trgovišću sagrađen je 1842. godine, a župna crkva u Velikom Trgovišću izgrađena je 1876. godine. Godine 1889. počela je izgradnja škole koja je dovršena 1891., a nešto kasnije sagrađena je i općinska zgrada.

Veliko Trgovišće smješteno je na raskrižju putova uz željezničku prugu kojoj je gravitiralo šire područje od Domahova, Strmca, Klanjca, Tuhlja i Krapinskih Toplica. Veliko Trgovišće se početkom 19. stoljeća ubrzo razvija – pred Drugi svjetski rat ima tri privatna trgovačka i izvozna poduzeća (purani iz Velikog Trgovišća bili su na najvišoj cijeni i na engleskom dvoru), veterinare i liječnike u lijepim vilama te nekoliko gostionica za odmor „foringaša” i putnika-prolaznika. Razvija se i bogat javni te društveni život. Godine 1932. osniva se vatrogasno društvo1936. nogometni klub te djeluju dvije glazbe s puhačkim instrumentima i nekoliko tamburaških sastava.

Trgovina i promet okosnica su razvoja mjesta i nakon Drugoga svjetskog rata. Do 1969. postoji općina Veliko Trgovišće, koja je egzistirala još i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. No uspostavljanjem općinskog sjedišta u Zaboku trgovina se seli u Zabok, a u Velikom Trgovišću razvija se ljevaonica i rafinerija sekundarnog aluminija „Kovina”, koja kao zagađivač odbija namjernike da ovdje grade svoje kuće pa se mjesta u zaleđu brže razvijaju.

 

Općina danas

Na samom ulazu u mjesto stručno je i s mjerom obnovljena rodna kuća predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. U općinskom središtu ima preduvjeta za izgradnju gospodarskih objekata u kojima se može zaposliti veći broj djelatnika. Obnovljena Spomen škola „dr. Franjo Tuđman” otvorena je 15. 5. 2008. godine. Otvorio ju je dr. Ivo Sanader povodom obilježavanja 86. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Školu je obnovila Zaklada hrvatskog državnog zavjeta uz mnoštvo donatora. U Spomen školi je osim memorijalnog dijela smještena i galerija slika te knjižnica i čitaonica.

Kao predvorje turističkog Zagorja Veliko Trgovišće želi promijeniti svoj izgled, očuvati prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a kao rodno mjesto prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana isticati se primjenom demokratskih načela života i rada.