KUD Sloga

Kud “SLOGA“ Veliko Trgovišće, osnovano je 1985. godine. Danas u našem društvu, uz tamburaše, odraslu folklornu grupu pod nazivom Drmešari, djeluju dvije dječje grupe. To su dječja folklorna skupina Tičeki, te najstarija dječja grupa – dječji folklorni ansambl Cveteki.
Društvo tijekom godine već tradicionalno organizira dvije manifestacije:

– Predbožićni koncert “K TVOJOJ SVJETLOSTI KORAČAJU NARODI“,
– Dječje folklorne susrete pod nazivom“ I JU JU“.
Teško je pobrojiti sve nastupe lokalnog i međunarodnog karaktera, pa ćemo tako spomenuti samo neke, na koje smo posebno ponosni. Osim što smo nastupali na svim smotrama općinskog, županijskog i državnog karaktera, gdje smo postizali zapažene rezultate. izdvojili bi nekoliko zapaženih nastupa kao što su:

– Otvaranje Zagrebačkog velesajma,
– Šibenski festival djeteta,
– Perlice Europe u Osijeku,
– Vinkovačke jeseni,
– Đakovački vezovi,
– Međunarodni folklorni susreti djece i mladih u Zagrebu,
– Međunarodna smotra folklora u Zagrebu.
Po zapaženim rezultatima nastupali smo tri puta u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na Festivalu folklorne koreografije, na županijskoj smotri folklora „Na Neretvu misečina pala“ u Metkoviću te u Dubrovniku na Stradunu ispred crkve svetog Vlaha. Uz gore navedene nastupe, posebno smo ponosni na nastupe na dječjim Vinkovačkim jesenima, a izuzetno nas veseli što su naše dječje grupe nastupale dvije godine za redom na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Kao kruna svega navedenog, nastup je naše dječje grupe, kao jedine među odraslim plesačima, na festivalu u sklopu projekta pod nazivom “Sedam plesnih koraka“.
Isto tako moramo napomenuti da je KUD “SLOGA“ imao nekoliko humanitarnih koncerata. Imali smo i brojne nastupe van naše domovine, od kojih bi izdvojili slijedeće:

– Pečuh (Mađarska)
– Sak (Austrija)
– Metlika (Slovenija)
– Črnomelj (Slovenija)
Tri puta smo nastupali u Francuskoj u organizaciji Udruge hrvatsko-francuskog prijateljstva. Svi koncerti koje smo održali u Francuskoj, bili su humanitarnog karaktera. Sav prikupljeni novac podijeljen bolesnicima oboljelim od multiple skleroze te invalidima Krapinsko-zagorske županije za njihove potrebe.

Naše kulturno-umjetničko društvo njeguje kulturne i folklorne običaje sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatske u cjelini. Danas naše Društvo broji sedamdestpet (75) članova. Budući da u našim projektima za rad imamo i osnivanje novih sekcija, kao što su pjevačka sekcija i etno grupa, zasigurno ćemo trebati još novih članova. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite, jer vrata našeg KUD-a širom su otvorena za sve dobne skupine.

Predsjednik: Iva Cvetko
Dopredsjednik: Božidar Licht
Tajnik: Željko Matanović

KUD1

KUd2

KUd3

kud6

KUD7

kud-4