Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ČLANOVI KUD-a SLOGA DRUGI PUT GOSTOVALI U FRANCUSKOJ

ČLANOVI KUD-a SLOGA DRUGI PUT GOSTOVALI U FRANCUSKOJ

Petnaesto izdanje Dana hrvatske kulture u francuskome departmanu l’Aisne svojim su nastupima obilježili članovi folklornih sastava KUD-ova SLOGA iz Velikoga Trgovišća i LAZ iz Laza Bistričkoga.

Bilo je to deseto sudjelovanje predstavnika Krapinsko-zagorske županije na Danima koji su preteča, a ove godine i dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj. Već na otvaranju manifestacije u Gradskoj dvorani u Coucyju bilo je očito da je publika vrlo zadovoljna izborom plesova i pjesama, jer je program obuhvaćao običaje svih hrvatskih krajeva od Baranje do Jadrana. Tomu je pomogao i nastup Branka Grebličkog Venteka uz kojega je čitava dvorana na kraju otpjevala “Ne dirajte mi ravnicu” na hrvatskome i francuskom jeziku.

Posebnu vrijednost nastupima u gradovima Pinon, Holnon, Marle, Blerancourt, Sissone, Courmeller, Anizy le Château i Villers Cotterets davale su narodne nošnje  koje Francuze uvijek oduševe, a ova društva u svojim škrinjama čuvaju doista vrijedne i atraktivne komplete.

Predsjednik Drustva prijataljstva Amitié Coucy le Château – Croatie Jean-Claaude Dumont mogao se u svakoj prigodi pohvaliti  raznim vidovima suradnje s društvima i organizacijama iz Krapinsko-zagorske županije, a veleposlanik RH u Parizu Mirko Galić zahvalio je vodstvu Društva francusko-hrvatskoga prijateljstva Krapina i svim sudionicima na naporima koje ulazu u promidžbu Hrvatske te ih nazvao ” istinskim ambasadorima naše zemlje u Francuskoj “.

Nedavno se ista ocjena mogla čuti i za boravka predsjednika Josipovića Parizu, jer je senator i predsjednik Glavne skupštine departmana l’Aisne Yves Daudigny upravo suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom istaknuo kao primjer uspješne suradnje koju bi trebale slijediti i ostale hrvatske županije.

Najbolje kritike našim društvima

Nastupi naših društava, organizirani u dobro ispunjenim dvoranama, pobrali su najbolje kritike. Šteta je tek što je prvi put u proteklih 15 godina kiša pokvarila boravak u Parizu, tako da je izostao pravi ugođaj u razgledanju francuske prijestolnice s drugoga kata Eiffelova tornja, vožnji brodom na Seini i za posjeta katedrali Notre Damme. Taj je izlet bio nagrada članovima društava za njihove aktivnosti tijekom godine i veliki trud koji ulažu u vježbanju programa.

Teško je izdvojiti koji je nastup bio najljepši, ne samo radi programa, nego i prijma kod francuskih prijatelja. U Holnonu, na primjer, gradonačelnik je pripremio izložbu fotografija o Hrvatskoj koju svake godine posjećuje. U njihovoj prekrasnoj dvorani bilo je užitak nastupati. S druge strane, Grad Marle, pobratim naše Općine Veliko Trgovišće, se pobrinuo da nam boravak bude ugodan, tako da su na kraju  programa folkloraši zaplesali s publikom, a kako je koncertu bio nazočan i senator Daudigny i on se našao među darovanima lijepim slikama našega sumještana, slikara Stjepana Đukića Pište. Uz njega darovi su dodijeljeni i doktoru Modrić, rođaku našega poznatog nogometaša, koji živi u Marleu i s njihovim vatrogascima izlazi na intervencije.

Na kraju treba zahvaliti i vodstvu općine, načelniku Zdravku Vutmeju, na pruženoj pomoći za plaćanje autobusa, jednako kao i Krapinsko-zagorskoj županiji i županici Sonji Borovčak. Pola potrebnog iznosa prikupili su i sami članovi društva, tako da iza ovoga putovanja nema repova ili “otvorenih stavki”. A učinjeno je i dobro djelo, jer sredinom mjeseca predsjednik Društva prijateljstva Jean-Claude Dumont donosi u Zagorje ček na 3000 eura koji su prikupljeni prilozima posjetitelja koncerata. Taj novac bit će uplaćen jednoj od organizacija u županiji koja brine o potrebitima.