Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

savate kickboxing hrvatski vuk

 

Sportsko društvo Hrvatski vukVeliko Trgovišće osnovano je 19. 01. 2002.godine. Kao naš primarni i bazni borilački šport ističemo savate, ali također sa velikim uspjehom sudjelujemo na sportskim natjecanjima u kickboxingu i ITF taekwon-dou.

Na Hrvatskim savate prvenstvima redovito nastupamo od 2004. godine te smo u 6 natjecateljskih sezona izborili 40 finala državnih prvenstava, a 24 puta iz ringa smo izlazili kao pobjednici, odnosno prvaci Hrvatske u svojim dobnim i težinskim kategorijama. Naš najveći uspjeh je osvajanje ekipnog kadetskog naslova prvaka države – 2008 godine.

13 članova našeg kluba je u 6 natjecateljskih sezona osvajalo 23 naslova državnih prvaka, ako njima pridružimo i 10 članova koji su 16 puta osvajali druga odnosno 2 puta treća mjesta dolazimo do broja od 23 kvalitetna takmičara trenirana u našem klubu, što govori o visokoj kvaliteti rada u klubu. Ove uspjehe ostvarili smo skromnim sredstvima prihodovanim od strane lokalne zajednice u prosjeku od 8 do 22 tisuća kuna po sezoni te visokim osobnim ulaganjima članova kluba što u novcu, što u posvećenom vremenu i besplatnom stručnom radu u klubu.

Nažalost, od 2002. godine muku mučimo i sa prostorom za trening pa većinu treninga izvodimo u neadekvatnom privatnom prostoru od 25 kvadrata. No usprkos svemu uspjeli smo ostvariti navedene rezultate kojima slobodno možemo reći da smo rezultatski najuspješnija općinska sportska udruga u povijesti. U natjecateljskim sezonama 2004., 2005., 2006., 2007., 2008. i 2009.g. osvojili smo 23 zlatne, 16 srebrnih i 2 brončane medalje što u ukupnom zbroju iznosi 41 medalju na državnim prvenstvima Hrvatskog savate saveza. Svi navedeni rezultati objavljeni su u službenom biltenu Hrvatskog olimpijskog odbora (Sportski allmanah) te na službenoj web stranici Hrvatskog savate saveza.

Najtrofejnija netjecateljka našeg kluba je Lucija Karajica – peterostruka državna savate prvakinja. Lucija je svoju kvalitetu dokazala i kao državna kickboxing prvakinja i pobjednica ITF taekwon-do Euro kupa.

Najtrofejniji natjecatelj našeg kluba je Markan Karajica – trostruki državni savate prvak, pobjednik državnih kickboxing kupova te međunarodnih ITF turnira i osvajač srebrne medalje na ITF taekwon-do Euro kupu.

Trener kluba je Robert Špoljar licencirani savate i kickboxing trener, te majstor taekwon-doa (ITF, Toronto).

 

 

Ukratko o Savateu

Internacionalna Savate Federacija F.I.S. je osnovana davne 1901. godine sa ciljem da širi i propagira ovaj sport u svijetu kao amaterski sport. Sjedište Internacionalne Federacije za savate je u Parizu.

Danas postoji jedinstvena Internacionalna Federacija za savate u svijetu a savate se organizirano trenira u Evropi, Aziji, Americi i Africi.

Natjecatelji u savateu, i danas, tradicionalno nastupaju u prepoznatljivom elastičnom trikou iz jednog djela, mekanim savate tenisicama sa tankim đonom koje ne mogu povrijediti protivnika, rukavicama od 8, 10, 12 i 14 unci zavisno od kategorije i uzrasta, štitnicima za potkoljenice, obaveznim bandažama na rukama, gumama za zube, suspenzorima, štitnicima za grudi za žene i kacigama za glavu za mlađe uzraste. Natjecanja se održavaju u ringu ili na borilištu 8×8 m, u 3 runde po 2 minuta kad je turnirski sistem i u 5 rundi po 2 minuta u finalu Evropskog ili Svjetskog Prvenstva. Kako je jedini evropski sport u kome su uključeni udarci rukama i nogama kao i duge tradicije od nekoliko stoljeća, savate odlikuje savršenost i atraktivnost u izvođenju udaraca, veoma strogo suđenje i amaterski duh ovog sporta.

Savate je kompleksan borilački sport koji se može prakticirati i rekreativno i takmičarski. Karakterizira ga veliki broj tehnika od samoobrane, preko borbi sa punim i polu kontaktom do borbi sa oružjem.

Na natjecanjima u savateu insistira se na tehničkoj dotjeranosti izvođenja udaraca a svaki nepravilno izveden se strogo kažnjava od stane sudaca. Tok borbe je veoma dinamičan jer se od boraca očekuje neprestana razmjena udaraca. U borbi se insistira na podjednakom korištenju i ručne i nožne tehnike a takmičari koji ne poštuju ovo pravilo mogu biti diskvalificirani.

 

Ukratko o kickboxingu

Kickboxing je moderan borilački sport koji obuhvaća više sportskih grana – disciplina, a to su: Semi contact (Polu kontakt),Light contact (Lagani kontakt), Full contact (Puni kontakt), Low kickThai kickboxing, Glazbene formne i Aero kickboxing.

Kickboxing je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih ali i zapadnih borilačkih sportova. Osnovni cilj svakoga borca je nadvladati boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast svakog natjecatelja. Jednom riječju, Kickboxing je zapadnjački sport – jedinstven odgovor velikom broju istočnjačkih borilačkih vještina. Prva pravila kickboxinga početkom sedamdesetih je napisao gospodin Mike Anderson – Amerikanac i veliki prijatelj Hrvatske i naših boraca.

U Kickboxingu se koristi maksimalna osobna zaštitna oprema koja se sastoji od kacige (koja pokriva tjeme, bočni dio glave – uši i zatiljak), štitnika za zube, štitnika za prsa (za djevojke), štitnika za genitalije, rukavica (otvorene i zatvorene 10 Oz), štitnika za potkoljenice te papuča (bez đona). Sigurnost svakog natjecatelja je gotovo zajamčena i slobodno se može reći da su povrede u ovom sportu vrlo rijetke, a ako su prisutne onda se najčešće događaju u tzv. tvrdim disciplinama full contactu, low kicku i thai kickboxingu i to u profesionalnom dijelu. Najčešće se tu radi o plavicama, a tu su i povrede – ozljede nosa i arkade. Što se “profesionalnih” borbi tiče, radi atraktivnosti, zaštirna oprema je reducirana, pa se u svim disciplinama ne nose kacige i štitnici za potkoljenice.

 

Ukratko o taekwondou

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae (hanja), što znači udariti nogom, Kwon (hanja), što znači udariti rukom i Do (hanja), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

Savate rezultati

2004.
Ivan Korušić 1. na državnom prven. – kadeti
Danijel Horvatek 1. na državnom prvenstvu – kadeti
Matija Petrinić 1. na državnom prven. – kadeti
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Markan Karajica 2. na državnom prven. – kadeti
Mario Horvatek 2. na državnom prven. – kadeti
Matija Salaj 2. na državnom prven. – kadeti
Dalibor Sušec treći na državnom prven. – juniori

2005.
Markan Karajica 1. na državnom prven. – kadeti
Ivan Korušić 1. na državnom prven. – kadeti
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Ivan Karajica 2. na državnom prven. – kadeti
Danijel Horvatek 2. na državnom prven. – kadeti

2006.
Luka Muranić 1. na državnom prven. – kadeti
Danijel Horvatek 1. na državnom prven. – juniori
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Andrija Mustač 2. na državnom prven. – kadeti

2007.
Markan Karajica 1. na državnom prven. – kadeti
Karlo Halapir 1. na državnom prven. – kadeti
Andrija Mustač 1. na državnom prven. – kadeti
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Karlo Hac 2. na državnom prven. – kadeti
Danijel Horvatek 2. na državnom prven. (ass./comb.) – juniori
Martina Poljak 2. na državnom prven. – kadetk.
Marija Kliček 2. na državnom prven. – kadetk.
Vinko Kliček treći na državnom prven. – kadeti

2008.
Markan Karajica 1. na državnom prven. – kadeti
Emanuel Egredžija 1. na državnom prven. – kadeti
Andrija Mustač 1. na državnom prven. – kadeti
Matija Jagić 2. na državnom prven. – kadeti
Karlo Halapir 2. na državnom prven. – kadeti
(1. mjesto ekipno)
Anna Marija Vidović 1. na državnom prven. – kadetk.
Martina Poljak 1. na državnom prven. – kadetk.
Lucija Karajica 2. na državnom prven. – kadetk.
Ivana Mikulčić 2. na državnom prven. – kadetk.

2009.
David Capar 1. na državnom prven. – kadeti
Karlo Hac 1. na državnom prven. – kadeti
Emanuel Egredžija 1. na državnom prven. – kadeti
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Ivana Mikulčić 2. na državnom prven. – kadetk.
Matija Mustač 2. na državnom prven. – juniori

Kickboxing rezultati

2002.
Dalibor Sušec 2. na hrv. otvorenom kupu – kadeti
Mario Horvatek 2. na međ. kupu CROATIA OPEN – kadeti
Tomislav Ferdelja 2. na hrv. otvorenom kupu – juniori
Ivan Korušić treći na državnom prven. – kadeti

2003.
Matija Šćurić treći na državnom prven. – kadeti
Marina Babuk treća na državnom prven. – kadetk.
Mario Tisanić treći na državnom prven. – juniori

2005.
Markan Karajica 1. na hrv. otvorenom kupu – kadeti
Ivan Korušić 2. na državnom prven. – kadeti
Lucija Karajica 2. na hrv. otvorenom kupu – kadetk.
Robert Špoljar 2. na hrv. otvorenom kupu – seniori

2006.
Markan Karajica 1. na hrv. otvorenom kupu – kadeti
Markan Karajica 1. na otv. kupu Zagreba – kadeti
Ivan Karajica 1. na otv. kupu Zagreba – kadeti
Lucija Karajica 2. na hrvatskom otv. kupu – kadetk.
Lucija Karajica 2. na otv. kupu Zagreba – kadetk.

2007.
Lucija Karajica 2. na državnom prven. – kadetk.

2008.
Markan Karajica 2. na hrvatskom otv. kupu – kadeti
Andrija Mustač treći na hrvatskom otv. kupu – kadeti
Lucija Karajica treća na hrvatskom otv. kupu – kadetk.
Lucija Karajica treća na međunar. kupu CROATIA OPEN – kadetk.

2009.
Lucija Karajica 1. na državnom prven. – kadetk.
Lucija Karajica 1. na hrvatskom otv. kupu – kadetk.
Ivan Karajica 1. na hrvatskom otv. kupu – juniori
Karlo Hac 2. na hrvatskom otv. kupu – kadeti
Anna-Maria Vidović 2. na hrvatskom otv. kupu – kadetk.

ITF taekwon-do rezultati

2006.
Lucija Karajica 1. na CROATIA ITF OPEN – kadetk.
Markan Karajica 2. na CROATIA ITF OPEN – kadeti

2007.
Markan Karajica 1. na CROATIA ITF OPEN – kadeti
Markan Karajica 1. na ITF ligi – kadeti
Andrija Mustač 1. na ITF ligi – kadeti
Lucija Karajica 1. na CROATIA ITF OPEN – kadetk.
Lucija Karajica 1. na ITF ligi – kadetk.
Marija Kliček 1. na ITF ligi – kadetk.
Martina Poljak 1. na ITF ligi – kadetkinje
Robert Špoljar 1. na ITF ligi – seniori
Karlo Hac 2. na ITF ligi – kadeti
Petar Kahlina 2. na ITF ligi – seniori
Karlo Halapir treći na ITF ligi – kadeti
Danijel Horvatek treći na ITF ligi – juniori

2008.
Markan Karajica 1. na CROATIA ITF OPEN – kadeti
Andrija Mustač 1. na CROATIA ITF OPEN – kadeti
Karlo Hac 1. na CROATIA ITF OPEN – kadeti
Karlo Hac 1. na MARSONIA KUNA OPEN – kadeti
Andrija Mustač 1. na CROATIA ITF OPEN – kadeti
Lucija Karajica 1. na CROATIA ITF OPEN – kadetk.
Lucija Karajica 1. na MARSONIA KUNA OPEN – kadetk.
Andrija Mustač 1. na CROATIA ITF OPEN – juniori
Danijel Horvatek treći na MARSONIA KUNA OPEN – juniori

2009.
Lucija Karajica 1. na MARSONIA KUNA OPEN – kadetk.
Lucija Karajica 1. na EURO ITF CUP – kadetk.
Markan Karajica 1. na MARSONIA KUNA OPEN – kadeti
Markan Karajica 2. na EURO ITF CUP – kadeti