Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

Korisne informacije

 

Smještaj Velikog Trgovišća, zemljopisna i prometna obilježja

Općina Veliko Trgovišće s istoimenim sjedištem smještena je na jugozapadnom rubu Krapinsko-zagorske županije na granici sa Zagrebačkom županijom, u neposrednoj blizini Grada Zagreba od kojega je udaljena svega tridesetak kilometara. Prostire se na površini od 46,65 km2, što iznosi 3,81% ukupne površine Županije.

Dolinom uz rijeku Krapinu, od čije se desne obale prema zapadu prostire općina Veliko Trgovišće, prolaze važni državni prometni pravci.

Nešto istočnije od područja Općine prolazi autocesta Zagreb – Macelj (E-59) u sastavu međudržavnog prometnog Phyrnskog koridora. Istim prostorom, uz rijeku Krapinu, prolazi trasa “zagorske magistrale”, danas županijske ceste Ž-2196.
Odvajajući se od čvorišta “Gubaševo” prostorom Općine, dolinom potoka Horvatska prolazi državna cesta Gubaševo – Kumrovec (D-205). Ova je prometnica vrlo značajna za unutaropćinski prometni sustav.

Osim navedenih bitnih cestovnih prometnica za prometnu poziciju Općine u odnosu na širi prostor važna je i željeznička pruga koja vodi od Zagreba prema Krapini i Varaždinu.

Opći podaci:

Površina: 46,65 km2

Broj stanovnika:
4.945 (2011.g.)

Broj domaćinstava:
1.468 (2011.g.)

Prosječna gustoća naseljenosti:
106,00 st/km2

Naselja:
Bezavina, Domahovo, Družilovec, Dubrovčan, Jezero Klanječko, Jalšje, Mrzlo Polje, Požarkovec, Ravnice, Strmec, Turnišće Klanječko, Veliko Trgovišće, Vižovlje, Velika Erpenja, Vilanci i Zelengaj