Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

Kulturna baština

Željeznodobni grobni humci (tumuli)

S područja općine Veliko Trgovišće zasad poznajemo jedno arheološko nalazište, a radi se o prapovijesnoj nekropoli pod tumulima koja se nalazi na širem području Velikog Trgovišća.
Nekropolu u znanstvenoj literaturi prvi put spominju Ksenija Vinski-Gasparini i Zdenko Vinski iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 1962. godine te Želimir Škoberne iz Muzeja grada Zagreba 1999. godine. Tumuli (zemljani grobni humci) promjera su 30-60 metara a visine 6-12 metara, te kao takvi spadaju u jedne od najvećih dosad otkrivenih na području sjeverne Hrvatske. Iako nisu istraživani, upravo zbog velikih dimenzija možemo ih usporediti sa tumulima iz starijeg željeznog doba (800.-450. g. pr. Kr.) te su preliminarno i datirani u to razdoblje. U lokalnoj predaji tumuli se nazivaju “gorica”, pod kojima se nalazi “staro groblje”.
U blizini ove velike prapovijesne nekropole sigurno se nalazilo i pripadajuće željeznodobno naselje čija lokacija još nije poznata.

Autor: Janko Gašpar

Župni dvor i župna crkva Blažene Djevice Marije od Sedam Žalosti

Župni dvor u Velikom Trgovišću sagrađen je 1842. godine, a župna crkva Blažene Djevice Marije od Sedam Žalosti izgrađena je 1876. godine. Crkva je jednobrodna sa zvonikom iznad ulaza, galerijom i orguljama. Bogato je uređena te namještena zahvaljujući dobroti mještana i donatora iz šire okolice.

Crkva Svetog Jurja na Jezeru

Crkva Svetog Jurja na Jezeru stara je župna crkva te ujedno najstarija crkva našega kraja. Doba izgradnje nije poznato, a pretpostavlja se da postoji od 14. ili, najkasnije, početka 15. stoljeća. Prvi poznati datum zabilježen je 1437. godine prilikom dolaska novoga župnika. Nad ulazom u crkvu uklesan je broj 1622, stoga je vjerojatno da je crkva prije toga vremena bila drvene građe.
Tu su se također već 1700. godine školovala djeca, a prvi spomenuti školnik datira iz 1737. godine. U 17. i 18. stoljeću bilo je tu središte crkvenog i društvenog života. Zato je sveti Juraj i danas ostao zaštitnik općine Veliko Trgovišće. Danas je crkva svetog Jurja jednobrodna građevina s trostranim svetištem koju karakteriziraju elementi baroka. Nad ulazom je pučki oslikana zidna slika sv. Jurja na konju autora Josipa Kovačičeka.

Crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji

Župna crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji sagrađena je 1650. godine, a brojčani zapisi o stanovništvu župe postoje od 1808. godine.
Danas uz crkvu možemo vidjeti i skulpturu Ive Kerdića „Hrvatskoj majci”, kao i grobnicu Justine Mihanović Petropoljske, majke pjesnika Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne. Uz crkvu je 1842. godine stajala i pučka škola, prva u ovome dijelu Hrvatskog zagorja.

Kapela Blažene Djevice Marije
na Strmcu

Drvena kapela Blažene Djevice Marije na Strmcu također je nepoznatog datuma izgradnje, a ozidana je 1772. godine. U ovoj se kapeli nalazi kip Majke Božje Snježne koji datira oko 525. godine. Zidovi lađe i svod nad svetištem zaobljeni su.

U najboljim su danima zidovi oko glavnog i pobočnih oltara oslikani gotičkim muralima, a stropovi evanđelistima. Nakon udara groma 1872. godine crkva je popravljena i skromnije uređena. Oltar i kipovi svetaca imaju elemente baroka i gotike.

Spomen škola “dr. Franjo Tuđman”

 

– otvorena je za posjete:
utorak – nedjelja, 16.00 – 19.00 sati
– za grupne posjete javiti se gospodinu Antunu Prekratu na broj 098 794 707

Rodna kuća dr. Franje Tuđmana

– otvorena je za posjete:
utorak – nedjelja, 12.00 – 15.00 sati
– za grupne posjete javiti se gospodinu Antunu Prekratu na broj 098 794 707

KUD Sloga

Kud “Sloga” osnovan je 1985. godine. U razdoblju od osnivanja do danas KUD je prisustvovao mnogim manifestacijama njegujući kulturnu baštinu Hrvatske. Mnogo uloženog truda rezultiralo je brojnim nastupima u domovini i inozemstvu.

Od značajnijih nastupa izdvajaju Vinkovačke jeseni, Perlice Europe u Osijeku, Šibenski festival djeteta, otvaranje Zagrebačkog velesajma, nastupe u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ te kazalištu „Komedija“ u Zagrebu. KUD je 2007. godine gostovao u Coucy le Château, francuskoj pokrajini l’Aisne, dok je kroz povijest svog djelovanja gostovao u mnogim europskim državama. Voditelj KUD-a „Sloga“ jest gospodin Božidar Licht.

Spomenici kulture

Pil kod Vižovlja
Kip trpećeg Isusa – Vižovlje
Zgrada kolodvora u Velikom Trgovišću
Dvorac Galjuf kod Vižovlja