Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

KUD Sloga

KUD „Sloga“ Veliko Trgovišće osnovano je 1985. godine. Danas u našem društvu uz tamburaše i odraslu folklornu grupu pod nazivom Drmešari djeluju dvije dječje grupe. To su dječja folklorna skupina Tičeki te starija dječja grupa – dječji folklorni ansambl Cveteki.
Društvo tijekom godine već tradicionalno organizira dvije manifestacije:

– predbožićni koncert „K TVOJOJ SVJETLOSTI KORAČAJU NARODI“ i
– dječje folklorne susrete pod nazivom „I JU JU“.

Teško je pobrojiti sve nastupe lokalnoga i međunarodnog karaktera, stoga ćemo spomenuti samo neke na koje smo posebno ponosni. Osim što smo nastupali na svim smotrama općinskoga, županijskog i državnog karaktera gdje smo postizali zapažene rezultate, izdvojili bismo nekoliko zapaženih nastupa kao što su:

– otvaranje Zagrebačkog velesajma,
– Šibenski festival djeteta,
– Perlice Europe u Osijeku,
– Vinkovačke jeseni,
– Đakovački vezovi,
– Međunarodni folklorni susreti djece i mladih u Zagrebu,
– Međunarodna smotra folklora u Zagrebu.

Po zapaženim rezultatima nastupali smo tri puta u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, na Festivalu folklorne koreografije, na županijskoj smotri folklora „Na Neretvu misečina pala“ u Metkoviću te u Dubrovniku na Stradunu ispred crkve svetog Vlaha. Uz gore navedene nastupe posebno smo ponosni na nastupe na Dječjim vinkovačkim jesenima, a izuzetno nas veseli što su naše dječje grupe nastupale dvije godine za redom na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Kao kruna svega navedenog nastup je naše dječje grupe, kao jedine među odraslim plesačima, na festivalu u sklopu projekta pod nazivom „Sedam plesnih koraka“.

Isto tako moramo napomenuti da je KUD „Sloga“ imao nekoliko humanitarnih koncerata. Imali smo i brojne nastupe izvan naše domovine od kojih bismo izdvojili sljedeće:
– Pečuh (Mađarska);
– Sak (Austrija);
– Metlika (Slovenija);
– Črnomelj (Slovenija).
Tri smo puta nastupali u Francuskoj u organizaciji Udruge hrvatsko-francuskog prijateljstva. Svi koncerti koje smo održali u Francuskoj bili su humanitarnog karaktera. Prikupljeni je novac doniran bolesnicima oboljelim od multiple skleroze te invalidima Krapinsko-zagorske županije za njihove potrebe.

Naše kulturno-umjetničko društvo njeguje kulturne i folklorne običaje sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatske u cjelini. Danas naše Društvo broji 75 članova. Budući da u našim projektima imamo i osnivanje novih sekcija, kao što su pjevačka sekcija i etnogrupa, zasigurno ćemo trebati još novih članova. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite jer vrata našega KUD-a širom su otvorena za sve dobne skupine.

Predsjednik: Iva Cvetko
Dopredsjednik: Božidar Licht
Tajnik: Željko Matanović

KUD1

KUd2

KUd3

kud6

KUD7

kud-4