Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to footer

DVD Veliko Trgovišće

O nama:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliko Trgovišće osnovano je na inicijativu dvadesetak mještana Velikog Trgovišća prije više od šezdeset godina,  točnije 1951 godine.

Prvi sastanak i osnivačka skupština održani su na prostoru bivše pilane (sadašnja autopraonica na trgu Stjepana Tuđmana). Vatrogasno spremište bilo je u podrumu kuće obitelji Kanceljak u središtu Velikog Trgovišća, a nakon toga u zadružnom domu.

Za prvog predsjednika izabran je Filija Vilim, a zapovjednika Capar Josip. Poslije toga dužnost predsjednika društva obnašali su Tomašković Josip, Paučnik Stjepan, Buhin Juraj, Hundić Josip, Licht Božidar i Šipek Stjepan a trenutno je na toj dužnosti Branko Seljan.

Vatrogasni dom na sadašnjoj lokaciji u ulici Stjepana Radića 18, izgrađen je 1959 godine. Nadograđen je 1989 godine radi smještaja vatrogasne cisterne, a ponovno rekonstruiran 2009/2010  godine.

Što se tiče vatrogasnih vozila i opreme DVD Veliko Trgovišće, prvo vozilo koje je društvo imalo bio je autobus kupljen od poduzeća Zagorjetrans 1965 godine. Isti je prodan 1976 godine kada je kupljeno vatrogasno kombi vozilo marke IMV, koje je bilo uređeno za prijevoz vatrogasne opreme i vatrogasaca. 1989 godine uz pomoć tadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Zabok nabavljena je vatrogasna autocisterna FAP 1620, zapremnine 7000 litara a 2001 godine godine kupljeno je kombi vozilo marke VW. Donacijom iz francuskog departmana De L Áisne 2013 godine dobiveno je navalno vozilo marke Renault a ove godine nabavljeno je kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca Peugeot Boxer. Prva prijenosna motorna vatrogasna pumpa marke Savica nabavljena je odmah po osnivanju društva, zatim je nabavljena pumpa Sora a kasnije još dvije prijenosne motorne vatrogasne pumpe tipa Rosenbauer. Tijekom vremena nabavljana je i druga vatrogasna oprema shodno potrebama i mogućnostima a društvo je danas opremljeno sukladno Pravilniku o minimumu opreme za vatrogasne postrojbe središnjih vatrogasnih društava.

Ustroj i organizacijska struktura društva

Društvo je kao udruga građana registrirano za obavljanje vatrogasne djelatnosti, glavni organ upravljanja je Skupština Društva, koja se sastaje jednom godišnje, a tekuće aktivnosti vodi Upravni odbor društva kojeg bira Skupština. Upravni odbor društva čine predsjednik, dopredsjednik, tajnik i članovi upravnog odbora. Rad društva kontrolira Nadzorni odbor od tri člana. Društvo ima svoj Statut (novi usvojen 2013 godine), a djelovanje društva usklađeno je sa svim važećim zakonima i propisima. Odlukom Skupštine društvo je udruženo u Vatrogasnu zajednicu općine Veliko Trgovišće. Planom zaštite od požara općine Veliko Trgovišće, DVD Veliko Trgovišće utvrđeno je kao središnje vatrogasno društvo te je odgovorno zaštitu od požara na cijelom području općine, a primarno područje intervencijskog djelovanja društva su naselja Veliko Trgovišće, Domahovo, Zelengaj, Klanječko Jezero, Družilovec, Jalše i Vižovlje. Vatrogasnu postrojbu društva čini dvadeset operativnih članova koji su stručno osposobljeni te odgovarajućeg tjelesnog i duševnog stanja sukladno odredbama Zakona o vatrogastvu.

 

Djelatnost društva

Članovi vatrogasne postrojbe društva prosječno obave petnaestak intervencija godišnje, a od većih vatrogasnih intervencija možemo izdvojiti sudjelovanje u gašenju požara na Regeneraciji Zabok (dva puta), zgradi Poljoprivredne zadruge Veliko Trgovišće (1975 godine), upravnoj zgradi Zagorjetransa Veliko Trgovišće i RTV servisu Piljek (1977 godine), zgradi tadašnje NAME u Kumrovcu (1995 godine), starom dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama (1998 godine), gašenje požara na otoku Korčuli 1998 godine u sklopu akcije «Tramontana», gašenje požara dnevnog rezervoara nafte zapremnine 2000 l u  Kovini Veliko Trgovišće (1999 godine), gašenje požara kontejnera na mostu Veliko Trgovišće (2003 godine), gašenje požara ugostiteljsko stambenog objekta u Tuheljskim Toplicama (2006 godine), sudjelovanje u gašenju velikih požara na dubrovačkom području 2007 godine te niz drugih intervencija.

U svrhu preventivnog djelovanja članovi vatrogasne postrojbe obavljaju pregled hidrantske mreže na našem području, vrše osiguranje prilikom spaljivanja korova na otvorenim prostorima, čišćenje bunara i sl.

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Veliko Trgovišće postoji dugogodišnja tradicija vježbanja i nastupanja na vatrogasnim natjecanjima. Društvo redovito nastupa na svim važnijim vatrogasnim natjecanjima a najstariji podatak govori o osvojenom 1. mjestu seniora na prvenstvu vatrogasnog saveza bivše općine Zabok 1964 godine, a zatim bilježimo nastup pionira na prvenstvu Jugoslavije u Čakovcu 1974 godine. Iz novije povijesti možemo izdvojiti nastupe vrlo uspješne rezultate vatrogasne mladeži na svim županijskim natjecanjima, nastup ženske ekipe mladeži na državnim vatrogasnim natjecanjima u Puli 2002 godine i Đakovu 2004 godine, nastup ženske A i muške B ekipe na državnom vatrogasnom natjecanju u Osijeku 2004 godine te nastup muške B ekipe na državnom vatrogasnom natjecanju u Splitu 2008 godine.

 

Vatrogasna vozila

Navalno vatrogasno vozilo Renault BA03X2

  • opremljeno prema važećem Pravilniku o minimumu opreme za vatrogasne postrojbe središnjih vatrogasnih društava,

  • dupla kabina za prijevoz 7 vatrogasaca

  • spremnik za vodu 3000 l

  • dodatna oprema: izolacioni aparati, prijenosni generator za proizvodnju el. energije 3,5 kW, reflektor, motorna pila, električna potopna pumpa za vodu

Vatrogasna autocisterna FAP 1620B

  • opremljena prema važećem Pravilniku o minimumu opreme za vatrogasne postrojbe središnjih vatrogasnih društava,

  • spremnik za vodu 7000 l

Vatrogasno kombi vozilo Peugeot Boxer

  • za prijevoz 9 vatrogasaca

 

Kontakt:

e-mail: dvd_vt@net.hr

Zapovjednik: Marijan Peh
0911121198
info@vt-product.hr

Predsjednik: Branko Seljan
0911121178
branko.seljan@net.hr

Tajnik: Petra Klobučić
0989764481
petra.klobucic@hotmail.com

 

Dokumenti: