Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

BLAGDAN SV. FLORIJANA – ZAŠTITNIKA VATROGASACA

OBILJEŽAVA SE DAN VATROGASACA, A SVIBANJ KAO MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Obilježavanjem blagdana Sv. Florijana započinje mjesec zaštite od požara u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje približiti uloga vatrogasaca te istaknuti važnost vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

Blagdan Svetog Florijana, sveca kojemu se kršćani mole za pomoć od pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda slavi se 4.svibnja.

Domaćin obilježavanja Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca ove godine bio je DVD Dubrovčan – Ravnice. Na svečanom obilježavanju svog zaštitnika, Svetog Florijana, okupilo se četrdesetak vatrogasaca i vatrogaskinja iz tri vatrogasna društva koja djeluju na području općine Veliko Trgovišće. Tradicionalna svečanost i sveta misa održana je u subotu 05. svibnja 2018. godine u 19;00 sati u kapelici Sv. Josipa u Dubrovčanu. Svetu misu predvodio je župnik župe Sveta Tri Kralja Velika Erpenja, velečasni Ivan Režek.

Vatrogasci su ponosni na svog nebeskog zaštitnika jer je bio hrabar, a vatrogasci su hrabri, odvažni ljudi, ne štede ni vlastiti život kao što ga nije štedio niti sveti Florijan, već je hrabro prihvatio mučeničku smrt.

U svibnju, mjesecu zaštite od požara, obilježava se i Dan Općine, a Vatrogasna zajednica općine tradicionalno organizira brojna događanja. Tako će sva društva u srijeda 16.05.2018. održavati Dan otvorenih vrata prema slijedećem rasporedu:

  • DVD ″Vatrogasac″ Strmec     od 11;00 sati,
  • DVD  Dubrovčan – Ravnice od 11;00 sati i
  • DVD  Veliko Trgovišće         od 09;00 sati.

Na Dan otvorenih vrata pruža se mogućnost obilaska vatrogasnih domova, razgledavanje opreme i vozila, upoznavanje sa radom Društva te mogućnost upisa u članstvo DVD-a.

U nedjelju, 20.05.2018. u 10;00 sati, održat će se taktička vatrogasna vježba DVD-a s područja Vatrogasne zajednice općine V.Trgovišće na gospodarskom objektu na adresi Strmec 55.

U nedjelju, 27. svibnja 2018. godine, članovi naših DVD – a hodočastit će u svetište u Mariji Bistrici gdje će u zajedništvu s vatrogascima iz cijele domovine sudjelovati na tradicionalnom 19. hodočašću vatrogasaca.