Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

NAŠI VATROGASCI SUDJELOVALI U MARIJI BISTRICI NA TRADICIONALNOM HODOČAŠĆU HRVATSKIH VATROGASACA

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice te domaćina  Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, a supokrovitelja hodočašća  Varaždinske   županije   održano je 29. svibnja o.g. u  nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici   tradicionalno 23. hodočašću vatrogasaca. Na hodočašću je sudjelovalo više od 1500 vatrogasaca iz cijele Hrvatske,  visoki vatrogasni dužnosnici kao i predstavnici vlasti.

Na Mariju Bistricu hodočastili su i vatrogasci iz sva tri Dobrovoljna vatrogasna društva s područja Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće.

Nakon postrojavanja hodočasnika i svečanog mimohoda  uslijedili su  pozdravni govori,  te   svečana sveta misa koja je održana u crkvi na otvorenom Blaženog kardinala Alojzija Stepinca.  Misu je predvodio  vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan. Nakon svete mise uslijedio je križni put.

Ante Sanader predsjednik Predsjedništva Hrvatska vatrogasna zajednica u svom pozdravnom govoru između ostalog naglasio je da vatrogasci moraju biti spremni za intervencije svih 365 dana u godini.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u svom pozdravnom govoru rekao je da je vatrogastvo  do sada  uvijek  pokazalo spremnost pomoći svom stanovništvu i svojim ljudima i da će to  uvijek  tako biti.

Hodočašću je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio kako su vatrogasci snaga koju župani i načelnici koriste u svakoj vrsti elementarne nepogode bilo to potres, poplava, tuča,  ili bilo kakvo nevrijeme, vatrogasci su ona prva snaga koja izlazi na teren i ona prva snaga u koju se  može pouzdati.

U svojoj propovijedi na 23. hodočašću hrvatskih vatrogasaca msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH,  naglasio je da je vatrogasna profesija i djelovanje na osobit  način u službi života.  Vatrogasci  ne dovode ljude u opasnost, nego ih spašavaju  iz bezizlaznih situacija. Vatrogasci  ne potpiruju vatru među ljudima, nego gase požare. Vatrogasci ne gledaju vlastitu korist i dobrobit, nego se velikodušno izlažu opasnostima kako bi drugome pomogli. Nadalje, ordinarij Bogdan je  istaknuo da službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i kršćanskom. Svoju propovijed zavrio je molitvom:

„Majko Božja Bistrička, Kraljice Hrvata, najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“