Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

NUNCIJ D’ERRICO POHODIO VELIKO TRGOVIŠĆE

Nuncij Alessandro D’Errico predvodio euharistijsko slavlje povodom proštenja u Župi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti u Velikom TrgovišćuIMG_2134 IMG_2135
U prigodi svetkovine Blažene Djevice Marije od sedam žalosti, u njoj posvećenoj župnoj crkvi u Velikom Trgovišću, u nedjelju, 21. rujna bilo je posebno svečano. Svetu misu povodom proštenja u toj župi predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Alessandro D` Errico u koncelebraciji sa župnikom Ivanom Dužaićem i svećenicima susjednih župa. Nunciju je dobrodošlicu u to poznato zagorsko mjesto priredio puhački orkestar Mrzlo Polje koji ga je dočekao pred župnom crkvom s prigodnom glazbom.

Prije početka euharistijskog slavlja, u uvodnom pozdravu, župnik domaćin vlč. Dužaić pozdravio je nuncija D` Errica i njegovog savjetnika u nuncijaturi mons. Jeana Francois Lantheauma. Uvaženim gostima pozdrave je uputio i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički koji se u svom obraćanju osvrno na veliki broj mladih koji upravo u Velikom Trgovišću dolaze zasnivati svoje obitelji. Zahvalivši se na dobrodošlici, nuncij je izrazio svoje zadovoljstvo što se mogao odazvati pozivu župnika s kojim ga povezuje prijateljstvo i pohvalio ga zbog svega što je napravio u župi u ovih osamnaest godina, te naglasio da će ga pratiti u svojim molitvama. Nuncij je također rekao da se s radošću odazvao pozivu u ovo mjesto koje je toliko važno za Hrvatsku jer iz tog mjesta svoje korijene vuče i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Nakon uvodnih pozdrava nadbiskup je sve prisutne uveo u svečano euharistijsko slavlje.

U vrlo produhovljenoj homiliji, ali i na jedan pomalo neuobičajen načih propovijedanja silaskom s oltara među župljane, nuncij se osvrno na odlomak iz Ivanovog evanđelja gdje Isus kaže svojoj majci: “Ženo evo ti sina”. Pritom misli na apostola Ivana, rekao je nuncij, taj apostol Ivan smo svi mi i tim riječima Isus nas je sve povjerio svojoj Majci koja je postala naša nebeska Majka i Majka Crkve. U svakodnevnom životu postavljamo si pitanja zašto se događaju bolesti, zašto ne možemo naći posao, zašto se sve to događa baš nama, puno je tih zašto, a Marija je ta koja nas poziva da cijenimo bol i patnju kao jedan oblik pokore, iako to nije uvijek lako. Ti svakodnevni križevi dopuštaju nam da budemo bliži Isusovom križu. Trebamo prihvatiti taj križ kao dar od Boga, a našoj nebeskoj Majci povjeriti naše boli i naše patnje, zaključio je nuncij.

Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju gosp. Ivana Milažara, a pod dirigentskom palicom gospodina Božidara Šipka. Prinosne darove donjeli su mladi župljni odjeveni u tradicionalne narodne nošnje. Na samom kraju svete mise župnik domaćin poklonio je nunciju jedno veliko licitarsko srce i košaru s tradicionalnim domaćim proizvodima te mu se zahvalio na predvođenju euharistije i riječima homilije koje je uputio župljanima. Nuncij je u sklopu svog dolaska u Veliko Trgovišće posjetio i spomen školu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.