Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SVETOG FLORIJANA

U organizaciji Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće i Dobrovoljnih vatrogasnih društva s  područja općine  naši  vatrogasci su na sam blagdan sv. Florijana, u srijedu 04. svibnja,  obilježili  blagdan  svog nebeskog zaštitnika.

Domaćin obilježavanja blagdana  ove godine bio je DVD  Dubrovčan Ravnice.  Svečanoj svetoj misi u  kapeli u Dubrovčanu  nazočili su vatrogasci  i vatrogaskinje  iz sva tri vatrogasna društva koja djeluju u okviru Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće. Svetu misu predvodio je velečasni Luka Slijepčević.

U svojim molitvama prisjetili su se svih preminulih članova, koji više nisu s nama, kao i poginulih i nestalih branitelja.

Vatrogasci su ponosni na svog nebeskog zaštitnika. U svetom Florijanu  vatrogasci  su  prepoznali  uzor dobrote, hrabrosti, nesebičnosti  i solidarnosti. Florijan je bio  hrabar čovjek a takvi su i  naši vatrogasci,  hrabri i odvažni ljudi,  ne štede ni vlastiti život, kao što ga nije štedio niti sveti Florijan, već je hrabro prihvatio mučeničku smrt.

Vatrogasci čuvaju imovinu od požara i drugih elementarnih nepogoda. U obavljanju svoje plemenite i časne službe vatrogasci djelima potvrđuju Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu.

U nedjelju, 29. svibnja 2022. godine, članovi naših DVD- a hodočastiti će u Nacionalno svetište u Mariji Bistrici, gdje će u zajedništvu s vatrogascima iz cijele domovine sudjelovati na tradicionalnom 23. hodočašću vatrogasaca.

U svibnju  mjesecu  zaštite od požara  i mjesecu vatrogastva, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje približiti ulogu vatrogasaca te istaknuti važnost vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine,  Dobrovoljna  vatrogasna  društva održavaju  Dan otvorenih vrata.

Tom prigodom  djeci, mladima  i svim  zainteresiranim  građanima   pruža  se mogućnost  razgledavanja opreme i vozila, upoznavanja s radom, aktivnostima i planovima  Društva kao i mogućnost upisa u članstvo DVD-a.

Također se svake godine provodi i zajednička  vježba  civilne zaštite,  intervencijskih postrojbi DVD-a te ostalih intervencijskih žurnih službi s ciljem  praktične provjere Plana djelovanja civilne zaštite općine  te  uvježbavanje pripadnika Stožera civilne zaštite za postupanje u slučaju izvanrednih situacija kao i osposobljenost i postupak intervencije operativnih snaga Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće  i žurnih službi.