Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBILJEŽAVANJE DANA 04.SVIBNJA SV.FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA

Prvi zapisi o sv Florijanu kao zaštitniku od požara potiću od 16. st., a početkom XVII. stoljeća ime Svetog Florijana sve se više povezuje s vatrogastvom. Njegov lik pojavljuje se na vatrogasnim spravama i opremi. On je “Božji svetac”, “Vojnik vatre” i branitelj od najstrašnije elementarne sile-vatre. Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj, na području tzv. Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice koja je osnovana 1876. i djelovala sve do 1918. godine. Od 1945. godine do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj. Godine 1991. tj. nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, Sveti Florijan se ponovno vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe te ga svakog 04. svibnja slavimo i molimo da nas štiti od vatre i svega onoga što nebismo htjeli da nam se dogodi.
I ove godine vatrogasci iz cijele Hrvatske, Evrope te dijela svijeta obilježavaju taj dan pa tako i mi iz Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće. Ove godine uobičajena sveta misa povodom sv. Florijana održala se u nedjelju u crkvi na Strmcu dan prije dana sv Florijana (iz praktičkih razloga).
Na misi je bilo prisutno četrdesetak vatrogaskinja i vatrogasaca iz sva tri dobrovoljnih vatrogasnih društava iz naše Vatrogasne zajednice. Sv. Misu predvodio je veličasni Ivan Dužaić, a nakon mise položili smo svijeće i zapalili svijeće na grobu nadavno prerano preminulom tajniku Vatrogasne zajednice gosp. Branku Kantoci.
Nakon toga uputili smo se u prostorije DVD-a „Vatrogasac „ Strmec, koji je ove godine bio domaćin slavljenja sv. Florijana, te smo se u prostorijama DVD-a malo družili i planirali aktivnosti za slijedeće razdoblje.

sl1 sl2 sl3 sl4 sl5 sl6 sl7 sl8