Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBJAVA BIRAČIMA O RASPISIVANJU IZBORA ZA ČLANOVE PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE I IZBORA ZA OPĆINSKE NAČELNIKE, GRADONAČELNIKE, ŽUPANE I NJIHOVE ZAMJENIKE

OBJAVA BIRAČIMA O RASPISIVANJU IZBORA ZA ČLANOVE PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE I IZBORA ZA OPĆINSKE NAČELNIKE, GRADONAČELNIKE, ŽUPANE I NJIHOVE ZAMJENIKE

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 11.travnja 2013.godine donijela je

  • Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i
  • Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike.

Odluke su objavljene u “Narodnim novinama” broj 44 od 15.travnja 2013.godine, a stupaju na snagu 18.travnja 2013.godine.

Za dan provedbe izbora određena je

nedjelja, 19.svibnja 2013.godine.

Temeljem članka 23.Zakona o registru birača (“Narodne novine”, broj 144/12), pozivaju se birači da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

Birači mogu pregledati odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, a u subotu 04.svibnja 2013.godine u vremenu od 08,00 do 12,00 sati.

Detaljnije obavijesti bit će na web stranicama nadležnog ureda.

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi

zaključno do srijede, 08.svibnja 2013.godine.

Na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr omogućen je uvid u registar birača putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena te su dostupni podaci o nadležnim uredima i osobama ovlaštenim za vođenje registra birača.

Također, u nadležnim uredima biračima će do 08.svibnja 2013.godine biti omogućen uvid u podatke o svim biračima upisanim u registar birača koji se odnose na osobno ime i adresu birača pojedinog grada ili općine.

Popis birača sastavlja se za svake izbore, a sadrži birače koji imaju PREBIVALIŠTE u Republici Hrvatskoj i VAŽEĆE OSOBNE ISKAZNICE.

Podsjećamo birače da na lokalnim izborima mogu glasovati SAMO U MJESTU SVOG PREBIVALIŠTA.

Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje (npr.osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice).

POTVRDE ZA GLASOVANJE IZDAJU NADLEŽNI UREDI U REPUBLICI HRVATSKOJ PREMA MJESTU PREBIVALIŠTA BIRAČA.