Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Očitovanje Općine na članak „Psi pojeli najslabijeg u čoporu jer ih vlasnici nisu hranili“

Vezano na članak objavljen u listu INDEXHR pod nazivom „Veliko Trgovišće: Psi pojeli najslabijeg u čoporu jer ih vlasnici nisu hranili“, ovime dajemo sljedeće očitovanje, a prema navodima iz istog:

Općina, kao jedinica lokalne samouprave, nije ovlaštena da provjerava međusobne odnose stanodavca i stanoprimca, stoga ne znamo da li je Vaša objava o tome da predmetna obitelj nije plaćala stanarinu istinita i da li je provjerena, a konačno nije niti predmet ovog članka, a javno objavljivati da netko nije plaćao stanarinu i da je iz tog razloga morao iseliti, možda i nije najsretnije rješenje ako to nije provjereno.

Isto tako, da li je netko socijalni slučaj ili nije treba potvrditi nadležna institucija. Također, ako to nije provjereno ne bi trebalo javno objavljivati takvu informaciju.

No, predmet ovog članka je zanemarivanje životinja, a u ovom konkretnom slučaju odlučno odbacujemo navod u članku da općina nije reagirala – što je također prije objavljivanja trebalo provjeriti.

Dana 05.02.2020.g. u Općini Veliko Trgovišće po prvi puta je e-mailom  zaprimljena prijava o napuštenim štencima u naselju Jezero  Klanječko. Sukladno obvezi  Općine koja proizlazi iz čl. 62. st.1. i 4. Zakona o zaštiti životinja, istoga dana od strane Općine dan je nalog  skloništu i zatraženo je hitno zbrinjavanje istih. Sklonište je hitno reagiralo te su štenci zbrinuti.

Nažalost, Općina Veliko Trgovišće, do jučerašnjeg dana, nije imala saznanja niti je zaprimila prijavu o napuštenim štencima, ili informaciju  koja bi ukazivala na zapostavljanje, zanemarivanje ili bilo kakav drugi oblik zlostavljanja. Također, o svemu je odmah obaviještena nadležna veterinarska inspekcija sukladno čl. 80.st.2. citiranog Zakona.

Ujedno izražavamo žaljenje zbog nastalog nemilog događaja, međutim odgovornost je i na drugim subjektima te apeliramo na javnost da informacije o ovakvim situacijama pravovremeno dostave nadležnim institucijama, jer reakcija nakon pet mjeseci (vidljivo iz članka) proizvodi nemili učinak.