Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OGRANAK UDVDR ZABOK NA SVEČANOSTI OTKRIVANJA SPOMEN BISTE HRVATSKOM BRANITELJU ZDRAVKU KEVČIĆU U KUTOVIMA

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok sa svojim 14 članova uz pomoć Županije Krapinsko-zagorske, Grada Zaboka i DVD Pavlovec prisustvovala je dana 26.09.2015. godine na otvorenju spomen biste pokojnom hrvatskom branitelju Zdravku Kevčiću, i ispred njegove biste položila vijenac i zapalila svijeće.
U sklopu obilježavanja dana općine Zdenci, u mjestu Kutovima otkrivena bista poginulom hrvatskom branitelji Zdravku Kevčiću. Hrvatski vitez Zdravko Kevčić poginuo je 20. svibnja 1992. u Modriči zajedno sa četvoricom suboraca iz 2 Bojne 132 Brigade, Miroslavom Međimurcem, Vladom Golikom, Josipom Klobučarom i Karlom Stojakovićem. U Kutovima je o Zdravku pričao dopredsjednik udruge inicijatora otkrivanja ove biste, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata Duga Međa, Mirko Horvatin između ostalog rekavši:
-Žrtva hrvatskih branitelja tako i našeg Zdravka utkana je u temelje Republika Hrvatske i naša je dužnost da tu žrtvu cijenimo i poštujemo. U svibnju 1992. vršeći borbene zadaće u Modriči poginulo je 5 hrvatskih vitezova s našeg područja među kojima i jedna žrtva Domovinskog rata s područja općine Zdenci Zdravko Kevčić iz Kutova. Stoga smo ponosni smo što smo kao inicijatori uspjeli ostvariti ovaj projekt otkrivanja biste koji je realiziran iz natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja i uz sufinanciranje Općine Zdenci. U ime udruge zahvaljujem svima koji su pomogli da odamo dužno poštovanje i počast našem heroju i vitezu. – rekao je Horvatin.
Bistu, koja je rad akademskog kipara Tomislava Martinčevića iz Zdenaca, svečano su otvorili sestra pokojnog Zdravka, Darka te predstavnica Ministarstva branitelja Marija Bajan Prokl, a blagoslovio ju je msgr. Ivan Štrbenac. Nazočnima se potom obratio ratni zapovjednik 2. Bojne 132. Brigade Ivan Husnjak istaknuvši Zdravka kao velikog domoljuba, ratnika i vrhunskog čovjeka. Načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić rekao je kako se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne smije zaboraviti te da je u tom cilju Općina odmah priskočila u pomoć pri realizaciji projekta otkrivanja biste. Zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak rekla je kako joj je čast i ponos biti na otkrivanju biste heroju kakav je bio Zdravko:-Želim samo reći i poručiti obitelji Kevčić da žrtva njihovog brata i sina njegovih pokojnih roditelja, nije uzalud i nikada neće biti zaboravljena. – rekla je između ostalog Bošnjak. Nazočne je pozdravio i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić:-U našoj županiji 200 hrvatskih vojnika i policajaca dalo je svoj život na oltar Domovine. Sjećajući se na sve te žrtve, odajući im počast, dižući im biste i spomen obilježja, vjerujemo da ćemo na mlade generacije prenijeti sve ono što trebaju znati o pravednom, obrambenom Domovinskom ratu. Domovinski rat je svetinja Republika Hrvatske i njezinog naroda i takav mora ostati. I stoga svaki onaj koji je svoj život utkao u temelje Hrvatske države, sigurno zaslužuje dužno poštovanje i vječnu slavu. Obitelj može samo biti ponosna na žrtvu svoga sina i brata, i nek’ vječno živi tko zgine pošteno ! – zaključio je Đakić. Na kraju svečanosti u emotivnom obraćanju svima koji su pomogli u podizanju ove biste, zahvalila se sestra pokojnog Zdravka, Darka i zaključila kako će Zdravko na ovom mjestu vječno čuvati svoje Kutove. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Zdravku su pokraj novo otvorene biste počast odali dožupanica Sanja Bonjak, saborski zastupnik Josip Đakić, načelnik Zdenaca Tomislava Durmić, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Orahovice i Zdenaca te udruga hrvatskih branitelja iz Podgorača i Zaboka.
U poslijepodnevnim satima članovi UDVDR Ogranak Zabok učestvovali su na braniteljskim sportskim igrama koje su se odvijale u četiri discipline i to: pikado, viseća kuglana, kartaška igra bella i boćanje. U ukupnom plasmanu osvojeno je 2. mjesto u pikadu i 3. Mjesto u kartaškoj igri bella.
Svečanost su osim članova braniteljske udruge i Zaboka obilježili prekrasni nastupi Mažoretkinja Dubrovčana i gromoglasni prikaz Kuburaške udruge Gromovi Zagorja iz Tuheljskih Toplica.
Delegaciju UDVDR Ogranka Zabok činili su:
1. Marijan Putanec
2. Nenad Kužnar
3. Zvonko Vlahović
4. Milivoj Duk
5. mr.Josip Horvatin
6. Suzana Kunst
7.Željko Posavec
8. Trčak Vladimir
9. Grabušić Stjepan
10. Štajduhar Zlatko
11,Lrznar Boris
12.Bivol Zdravko
13.Buzjak Ivan
14. Papišta Antonio-DVD Pavlovec

00 12049311_523625071125727_6234713289918595607_n