Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

PUHAČKI ORKESTAR MRZLO POLJE PRVI NA DRŽAVNOJ RAZINI U B KATEGORIJI

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture 7. i 8. lipnja 2014. u Novom Vinodolskom, održan je 28. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, najbrojniji susret glazbenika i ljubitelja puhačke glazbe. Konkurencija se sastojala od 17 orkestara i preko 700 glazbenika. Susret je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske. Cjelokupan program i odabir sudionika Susreta rezultat je ukupno 10 županijskih smotri i 2 samostalna preslušavanja, na kojima su orkestri iz cijele Hrvatske morali izboriti svoj nastup na 28. Susretu kvalitetom svojih izvedbi. Na navedenim županijskim Smotrama tijekom travnja i svibnja 2014. nastupilo je više od 1900 glazbenika unutar 51 orkestra u selekciji od kojih se 17 najuspješnijih plasiralo na nacionalni 28. Susret. Glavni koncertni program Susreta odvio se u Domu kulture u Novom Vinodolskom u subotu 7. lipnja od 16 i 30 sati, te u nedjelju 8. lipnja od 10 i 30 sati.

U B-kategoriji kao predstavnik Krapinsko-zagorske županije nastupio je Puhački orkestar Mrzlo Polje koji je izveo sljedeće skladbe: Robert W. Smith: Encanto, Ivo Muhvić: Mačekova Koračnica, Robert Sheldon: Four Winds Overture, James Swearingen: Seagate Overture.

Od strane stručnog žirija (Robert Homen, Krešimir Seletković i Miro Saje) nastup Puhačkog orkestra Mrzlo Polje je odlično ocijenjen te je orkestar osvojio 1. mjesto u B-kategoriji na državnoj razini. Orkestar također osvaja nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja za Mačekovu koračnicu od Ive Muhvića. Od ekskluzivnog sponzora orkestar kao nagradu za prvo mjesto dobiva Yamaha Alt saxofon, te poziv na nastupna Razglednici 4 Hrvatskog sabora kulture, koja će se održati 14. prosinca 2014., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

1.nagrada pompIza ove pobjede stoji mnogo rada, odricanja i vježbanja, te je vrijedno spomenuti da je orkestar zadnjih 4-5 mjeseci, jednom do dvaput tjedno uvježbavao zadane kompozicije pod dirigentskom palicom magistra umjetnosti Jurice Rukljića. Disciplinirane probe koje često znaju potrajati i do 4 sata su donijele rezultate. Dirigent Jurica Rukljić je odlično izbalansirao i posložio orkestar, članovi su sudjelovali marljivim vježbanjem i dolascima na probe, a rezultat svega su dvije osvojene nagrade na državnoj razini tj., obrana titule najboljeg orkestra u B-kategoriji u Hrvatskoj.

Ova nagrada je potvrda rada i kvalitete orkestra zadnjih nekoliko godina, putokaz da orkestar ide u pravom smjeru, te da zalaganje i odlično vođenje dirigenta Jurice Rukljića ima svijetlu budućnost. Ovom pobjedom orkestar dobiva poticaj za daljnji rad i poziv za međunarodno natjecanje puhačkih orkestara u Italiji u narednoj godini.

Orkestar se zahvaljuje svim ljudima koji su ih podržavali u njihovom radu i nastupima, a osobito njihovim vjernim navijačima koji su ih pratili u Vinodolskom, te pozivaju sve mlade koji su zainteresirani za ovakvu vrstu glazbe da im se pridruže.pomp