Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

SVIBANJ – MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA – AKTIVNOSTI U VATROGASNOJ ZAJEDNICE OPĆINE VELIKO TRGOVIŠĆE

Tradicionalno svake godine vatrogasci obilježavaju 04. svibnja blagdan svog nebeskog zaštitnika  Sv. Florijana.

Domaćin obilježavanja Florijanovog ove godine bio je DVD  Veliko Trgovišće.  Svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti u Velikom Trgovišću nazočili su vatrogasci  i vatrogaskinje  iz sva tri vatrogasna društva koja djeluju u okviru Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće. Svetu misu predvodio je velečasni Josip Čulig.

U svojim molitvama prisjetili smo se svih preminulih članova, koji više nisu sa nama, kao i poginulih i nestalih branitelja.Vatrogasci su ponosni na svog nebeskog zaštitnika jer je bio hrabar, a vatrogasci su hrabri, odvažni ljudi, ne štede ni vlastiti život kao što ga nije štedio niti sveti Florijan, već je hrabro prihvatio mučeničku smrt.

Florijan je rođen u Austriji oko 250. godine poslije Krista, u antičkom rimskom gradu Cetium (današnji St.Polten). Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci a zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika. Postavljen je na visoke dužnosti  a tadašnji vladari, rimski carevi Dioklecijan i Maksimijan poštivali su  Florijana zbog njegovih sposobnosti rješavanja problema i rada sa ljudima. Vidjeli su Florijana kao čovjeka koji se lako suočava sa teškim problemima.

No u to vrijeme, Florijan je mnogo trpio zbog svoje vjere. Iako je bio časnik u vojsci, otvoreno je priznavao svoje kršćanstvo u to izrazito nekršćansko vrijeme.

Stoga rimski car šalje pomoćnika Aquilisa da pobije sve kršćane u području koje kontrolira Florijan, ali i da dozna zašto se Florijan ne pridržava zapovijedi. Kada se napokon Aquilius susreće sa njim, pita ga zašto odbija progoniti kršćane, na što mu Florijan odgovara “poručite caru da sam i ja kršćanin, i da sam spreman doživjeti sudbinu namijenjenu drugim kršćanima”. Aquilius mu tada nudi napredovanje u službi i povišicu ako promijeni mišljenje, ali ga Florijan odbija, zbog čega je bio osuđen na smrt spaljivanjem.  Stojeći na lomači, Florijan  je poticao rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan. Taj se događaj zbio 4. svibnja 304. godine.

Od tada se Svetog Florijana sve više počinje povezivati s vatrogastvom te se njegov lik počinje pojavljivati na vatrogasnim spravama i opremi vatrogasaca. Službeno se Svetog Florijana za zaštitnika vatrogasaca uzima početkom XIX. stoljeća kada se  osnivaju  dobrovoljna vatrogasna društva.

U svetom Florijana  vatrogasci  su  prepoznali  uzor dobrote, hrabrosti, nesebičnosti  i solidarnosti. Vatrogasci čuvaju imovinu od požara i drugih elementarnih nepogoda. U obavljanju svoje plemenite I časne službe vatrogasci djelima potvrđuju  Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu.

Svibanj je mjesec zaštite od požara, na neki način mjesec vatrogastva, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje približiti ulogu vatrogasaca te istaknuti važnost vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

Tako su sva tri  Dobrovoljna  vatrogasna  društva održavala  Dan otvorenih vrata i time  pružila mogućnost  razgledavanje opreme i vozila, upoznavanje sa radom, aktivnostima i planovima  Društva kao i mogućnost upisa u članstvo DVD-a.

Povodom obilježavanja Dana općine Veliko Trgovišće ženskoj “B” ekipi DVD-a Veliko Trgovišće dodjeljena je pohvalnica za postignuite rezultate na natjecanjima i promoviranju vatrogastva.

Pohvalnica za aktivan rad i doprinos u razvoju  vatrogastva dodjeljena je tajnici Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće Mariji Kantoci.

Naše vatrogaskinje i vatrogasci nazočili su središnjem misnom slavlju povodom svetkovine sv. Florijana u organizaciji VZG Klanjca i VZŽ Krapinsko zagorske koje je  održano u nedjelju prije same svetkovine sv. Florijana 28. travnja 2019.  na prostoru Kalvarije  iznad zavjetne kapele sv. Florijana u Klanjcu.

U nedjelju, 26. svibnja 2019. godine, članovi naših DVD – a hodočastit će u svetište u Mariji Bistrici gdje će u zajedništvu s vatrogascima iz cijele domovine sudjelovati na tradicionalnom 20-om hodočašću vatrogasaca.

U nedjelju, 02. lipnja 2019. u 12;00 sati, održat će se taktička vatrogasna vježba DVD-a s područja Vatrogasne zajednice općine V.Trgovišće.