Preskočite na sadržaj Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Društvo „Naša djeca“ Veliko Trgovišće zna, hoće i može

Društvo „Naša djeca“ Veliko Trgovišće zna, hoće i može

 

Društvo „Naša djeca“ Veliko Trgovišće je dobrovoljna, nevladina, neprofitna, humanitarna i edukativna udruga koja je osnovana 2006.godine, a aktivno djeluje od 2010. Ciljevi DND-a su:

  • poticanje i kvalitetno vođenje osmišljenih aktivnosti s djecom i za djecu u njihovom slobodnom vremenu
  • pokretanje akcija za upoznavanje, promicanje i ostvarivanje prava djeteta
  • pomoć i podrška roditeljima u odgoju djece
  • poticanje razvoja volonterstva i aktivnog sudjelovanja u zajednici.

Na Izvanrednoj skupštini Društva, održanoj 25.siječnja 2022., Gordana Pavlinić predala je svoju predsjedničku palicu Nataliji Huić nakon dugih dvanaest godina aktivnog volonterskog rada s djecom i za djecu Velikog Trgovišća. Katarinu Kanceljak je na mjestu zamjenice predsjednice zamijenio zamjenik Dragutin Tomašković, a Martina Dinjar je ulogu tajnice prepustila tajniku, Željku Hohnjecu. Time Je DND dobio novo vodstvo za nove radne pobjede.

„Znam! Mogu! Hoću!“ bio je radni naslov projekta Društva za 2022.godinu. Te su tri male riječi u sebi objedinile veliku viziju ove udruge preuzetu iz poznate poslovice – potaknuti “selo da odgoji dijete“ – kako bi ono htjelo pokazati što zna i može.

Društvo je ove godine planiralo biti aktivno u svom neposrednom radu s djecom širokog raspona dobnih skupina (od najmlađih / vrtićanaca, preko učenika osnovne škole, do srednjoškolaca – volontera) provođenjem radionica u tri kategorije – znanja i kreativnosti („Znam, dakle jesam!“), sporta („Mogu brže, više, jače!“) i participativnosti („Hoću i ja!“). Nastojalo je poticati entuzijaste i altruiste na neposredan rad s djecom jer svaki mještanin može odvojiti vrijeme kako bi im prenio svoja znanja i vještine. Stoga su svojom prisutnošću i radom  željeli promijeniti vizuru Velikog Trgovišća te ga obogatiti smijehom i veseljem djece, i sviješću ljudi kako bi ih potaknuli na učlanjenje, volontiranje i suradnju.

Projekt koji je podrazumijevao dijeljenje i razvoj znanja, vještina i volontiranja, uključivao je i niz programa. Prvi od njih, predstavljanje knjige Pošta za Li, realiziran je 8.travnja 2022. u Spomen – školi prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Time je autorica i dobitnica Nagrade Grigora Viteza za 2020.godinu, Elizabeta Končić, postala prvim volonterom Društva. Provedene su radionice s učenicima OŠ Veliko Trgovišće tijekom kojih su djeca mogla naučiti kako kritički čitati književno djelo, kako ga likovno obraditi te kako ga prezentirati javnosti. Ujedno je ostvarena suradnja sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta u pogledu korištenja prostora Spomen – škole čiji je kompleks idealan za provođenje aktivnosti u radu s djecom.

Svojim projektima Društvo je željelo primjerom ukazati da je važno da se udruge Velikog Trgovišća i Krapinsko – zagorske županije “umreže“ za postizanje sveobuhvatnosti iskustva djece u kulturnom, umjetničkom, sportskom i društvenom smislu. Stoga nas veseli ostvareni program posjeta stadionu NGK Dinamo u Maksimiru i Spomen doma Tigrova u Rakitju 30.travnja 2022. čiji su idejni začetnici Željko Hohnjec ispred Udruge „Sport-line“, Josip Bedeniković, tajnik Udruge branitelja Veliko Trgovišće te Željko Herceg predsjednik Udruge veterana Tigrova KZŽ.

„Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.“ Svi se možemo složiti s ovom mudrom misli Antoinea de Saint – Euxperyja koja obitava u dragom nam književnom djelu Mali princ. Za rad s djecom, a za djecu i zajednicu, treba imati veliko srce puno životnog veselja i dječje radosti. No, ono što je još bitnije, morate imati otvoren um i dobar “sluh“ za probleme i pitanja djece. Djeca nam moraju biti i te kako VIDLJIVA. Stoga je imperativ provoditi politiku dječje participacije prema Članku 12. Konvencije UN-a o pravima djeteta jer „svako dijete, koje je sposobno oblikovati vlastito mišljenje, ima pravo iskazati ga o svim pitanjima koje se odnose na njega“.

S tim je u vidu, Društvo „Naša djeca“ Veliko Trgovišće, provelo razne oblike rada s djecom koji su im omogućili da se izraze mišlju, riječju i djelom, a u skladu s ostatkom navedenog članka Konvencije – „da bi ODRASLI TOME PRIDAVALI ZNAČAJ sukladno uzrastu [potrebama i željama] djece“ te ih aktivno uključili u društveni život mjesta.

U travnju 2022. je Izvršni odbor DNDa Veliko Trgovišće odabrao  3 likovna rada koja su poslužila kao predložak za kostim maskote Društva, DaNDyja, a 4. je uradak dobio posebnu pohvalu za lirski prilog likovnim radovima. Krojački salon „Beni“ i Damir Oborovečki donirali su svoje vrijeme, materijal i vještine te je dvodimenzionalni dizajn postao trodimenzionalna stvarnost. Učenici koji se kriju pod kodnim imenima Krafna, Riba 4444 i Gliz 78 te Ružice, odgojna skupina DV Rožica, nagrađeni su likovnim materijalom tijekom Dječjeg sejma.

Nagrade im je uručio dobri duh sejma, veselja i zabave, DaNDy, tj. Dragutin Tomašković.

Važan korak prema “mreži“ uzajamne potpore i suradnje jedinice lokalne samouprave, obrazovnih ustanova, udruga i društava u radu za postizanje sveobuhvatnosti iskustva djece u kulturnom, umjetničkom, sportskom i društvenom smislu bio je upravo Dječji sejem održan na Dan općine Veliko Trgovišće 14. svibnja 2022. U toplom okruženju Dječjeg vrtića Rožica upriličena je atmosfera sejma sa štandovima na kojima su svoj rad predstavile odgajateljice naših dragih vrtićanaca, članovi Školske zadruge „Košarica“ PŠ Dubrovčan, KUD Sloga, DVD Veliko Trgovišće, Puhački orkestar Mrzlo Polje, Mažoretkinje Dubrovčan, ŠNK Zagorec, Općinska udruga umirovljenika i Udruga „Sport – line“. Pod pokroviteljstvom Općine i  Turističke zajednice Biser Zagorja omogućena je zabava za sve uzraste – od napuhanca do igranja nogometa, preko gastronomske ponude babičinh kolača i slancov i predstave za djecu u izvedbi Ivice i Viktora Kolmara ispred Kazališta Šareni svijet. Cijeli je dvosatni program obogatio šareni i vrckasti DaNDy.

U razdoblju od 21. do 25.lipnja održana je Fotoradionica „Svijet u bojama“ pod stručnom palicom Sanje Grgić Ćurić i Nikole Ćurića. Organizacije se prihvatila Tatjana Petranović Capar ispred TZ Biser Zagorja a uz tehničku potporu Ane Knežević, učiteljice Informatike pri OŠ Veliko Trgovišće i DNDa. Učenici osnovne škole imali su prilike upoznati svijet fotografije te svoje malo mjesto velikog imena kroz leću fotoaparata. Petodnevni je teorijski i praktični program kulminirao izložbom radova polaznika radionice u OŠ Veliko Trgovišće.

U suradnji s Nenadom Borovčakom (Gokul) i Jasenkom Borovčak (DND Zabok) 2. je rujna provedena je radionica animiranog filma na kraju ljeta, a u sklopu KIKI festivala. Radionicu je vodila Jasminka Bijelić Ljubić u odličnom prostoru za takav tip rada s djecom, Spomen – školi Dr.Franje Tuđmana.

Tri su djeteta 24.rujna predstavljala DND Veliko Trgovišće na 20.Dječjoj likovnoj koloniji u Kumrovcu. Franka, Lorena i Matej su motivirani ozračjem Starog sela prekrasno oslikali kišobran iznjedrivši motive i stih: „Pod jabukom hižica spi.“ Radionicu je vodila akademska slikarica Maja Vukina Bogović. To je bila idealna prilika da djeci prikažemo i suradnju između lokalnih društava i djece u okvirima Krapinsko – zagorske županije.

U Velikom Trgovišću povodom Dječjeg tjedana organizirale su se razne aktivnosti koje su bile namijenjene djeci. Dječji tjedan se obilježava svake godine prvi tjedan u listopadu (3. – 9.10.). Organizator obilježavanja Dječjeg tjedna je bio DND-e Veliko Trgovišće a uključili su se OŠ Veliko Trgovišće u organizaciji pedagoginje Petre Vuković i DV Rožica. Uz trajni i protočni moto Dječjeg tjedna, „Ljubav djeci prije svega!“ i poruku, „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“, ovogodišnja je tema bila – IGRA, a sukladno članku 31., Konvencije UN-a o pravima djeteta – „Dijete ima pravo na igru“. Provodile su se razne edukativne i zabavne aktivnosti – Tribina pod nazivom Djeca imaju pravo na …. (igru) za učenike predmetne nastave, igraonica zvučnog naziva Naše kolo veliko u realizaciji Kulturno umjetničkog društva Sloga iz Velikog Trgovišća, “Prijepodnevni sokić s načelnikom“ Robertom Grebličkim, obrnuta učionica povodom Svjetskog dana učitelja 5.listopada., ZOOM sastanak učenika matične i područne škole u Dubrovčanu,  likovni na otvorenom, tj. crtanje kredama na prilazima škola po uzoru na spot pjesme Mije Dimšić Život nije siv, radionica / igraonica za vrtićance za poticanje čitanja a u realizaciji članova Volonterskog kluba „Košnica“ OŠ Veliko Trgovišće.

Listopad je priveden kraju dvodnevnom edukacijom u realizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Republike Hrvatske u Zagrebu. Natalija Huić i Lucija Seljan imale su priliku steći uvid u metodologiju osnivanja dječjeg gradskog / općinskog vijeća i / ili foruma od Sanje Škorić ispred DND-a Opatija. Time su zadovoljile preduvjet za obnovu Dječjeg vijeća Velikog Trgovišća čiji je 1. saziv bio u studenom 2019.godine.

Prosinac je omogućio članovima Društva da se prisjete svog školovanja i vještina baratanja škarama, ljepilom, kistovima, temperom i drugim materijalima pri izradi božićnih ukrasa, a kroz 3 radionice – 2., 7. i 15.12. U radionicama je sudjelovalo dvadeset i sedmero djece, a osim mogućnosti da se druže u neformalnim prilikama te kreativno izraze, naučili su i što znači pojam „fundraising“. Dani dječje radosti obilježeni su u Dječjem vrtiću Rožica, OŠ Veliko Trgovišće, PŠ Strmec i Dubrovčan, a pod pokroviteljstvom Općine Veliko Trgovišće, Transporta Preberina, Prijevoza i usluga Preberina, Šćukanec elektroinstalaterskog i frizerskog obrta, AK ČUK j.d.o.o., JEZERO – METALA, te Pekarnice Horvat. Svojim su donacijama pomogli i MDK GRAĐEVINAR d.o.o., PERI OPLATE I SKELE d.o.o. te Milan Kralj ispred Udruge Zagorje u srcu. Tako smo vrtićance darivali prigodnim božićnim slatkišima i predstavom „Što li sanja zima bijela, dobar dan za dobra djela“ u izvedbi Ivice Kolmara ispred Šarenog svijeta, a izniman trud koji su uložili osnovnoškolci kako bi dočarali božićni duh u svojim učionicama nagradili smo prigodnim poklonima. Sudjelovali smo u manifestaciji „Advent u Velikom Trgovišću“ te podijeli slatkih paketa Djeda Božićnjaka.

U suradnji s načelnikom i predstavnicima jedinice lokalne samouprave te ravnateljicom i učiteljskim zborom OŠ Veliko Trgovišće i PŠ Dubrovčan, DND planirano daljnje provođenje participativne politike Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske organiziranjem izbora za Dječje općinsko vijeće te poticanjem učenika škole na aktivno sudjelovanje u formiranju i radu Dječjeg foruma dobilo je svoje konture tijekom studenoga i prosinca. Izbori za DOV-e bit će provedeni u siječnju 2023.godine.

Na početku nove nam 2023. podsjećamo da u svima nama čuči mali princ ili mala princeza. Potražite to dijete u sebi, prignite glave našoj djeci, čujte i uvažite njihov glas. Budite aktivni sudionici u provođenju projekata i programa Društva bili vi čelnici JLS-e, odgojno – obrazovni djelatnici, članovi kulturnih, umjetničkih i sportskih udruga ili jednostavno Trgovišćanci – svi ste, mali i veliki, dobrodošli. Hvala!